Банкеръ Daily

Свят

Заразените с коронавирус в света нараснаха с 2223 за един ден, 3400 общо са болните в ЕС

Броят на починалите от коронавируса в континентален Китай надхвърли 3000, след като властите днес съобщиха за нови 31 смъртни случая, предадоха Франс прес и ТАСС.

Най-малко 3012 станаха жертвите на коронавируса в Китай /без да се броят Хонконг и Макао/ от избухването на епидемията през декември в град Ухан, столица на централната провинция Хубей. Повечето от смъртните случаи /2305/ са регистрирани в Ухан.

През последното денонощие в Китай са потвърдени 139 нови случая на заразяване, което е малко повече от предния ден /119/, с което общият им брой достигна 80 409, уточниха здравните власти. Само пет нови случая са регистрирани извън Хубей.

Над 52 хиляди души са оздравели и са изписани от болниците.

В Пекин броят на заразените достигна 418, от тях 297 са оздравели, а осем са починали.

Според последните официални данни под наблюдение в страната се намират над 32,8 хиляди жители, които са контактували със заразени.

Световната здравна организация е регистрирала за едно денонощие 2223 нови случая на заразяване с новия коронавирус в света, съобщи ТАСС, като се позовава на публикуван вчера информационен бюлетин на СЗО. В Китай са потвърдени 120 случая, а извън пределите му - 2103.

В света досега са потвърдени общо 93 090 случая на коронавирус, от които 80 422 в Китай и 12 668 в други страни.

От заболяването, предизвикано от новия коронавирус, са починали 2984 души в Китай /38 за едно денонощие/ и 214 - по целия свят /48 за едно денонощие/, уточнява СЗО.

До днес в ЕС са установени 3400 случая на заразени с новия коронавирус, съобщи представител на Европейската комисия при изслушване пред комисията по здравни въпроси на Европейския парламент.

Той отбеляза, че на 13 февруари, когато бе първото извънредно заседание на европейските здравни министри заради разпространението на вируса, е имало данни за едва 44 заразени. Според данните на ЕК, най-засегната сред европейските държави засега е Италия, а сред най-пострадалите от разпространението на заразата по света са Китай, Южна Корея и Иран. Общо 70 страни по света са засегнати в различна степен, сочи оценката на ЕК. 

Комисията преценява заплахата за държавите от ЕС като "умерена до висока" и настоява предприеманите мерки срещу вируса да бъдат съразмерни и научнообосновани. ЕК предлага да се помисли за законови рамки при въвеждането на карантина. Представителят на комисията отбеляза, че засега Световната здравна организация не препоръчва ограничения в пътуванията и търговията.                                                                                                 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във