Банкеръ Daily

Давид Сасоли

Заради заразата Европа коригира егоизма си

Европа коригира егоизма и липсата на координация между националните правителства в контекста на кризата COVID-19. Това заяви председателят на Европейския парламент Давид Сасоли след като извънредното заседание на Европейския съвет даде зелена светлина на предложенията на Комисията за справяне с разпространението на вируса и подпомагане на нуждаещите се страни.

"Ние показваме истинско чувство за солидарност: преференциални ленти за преминаване на медицинско оборудване, защита на свободното движение на стоки в ЕС и първата важна икономическа подкрепа за нашите семейства и предприятия. Обединена Европа, желаеща и готова да действа, най-накрая е на терена, за да се справи с това драматично предизвикателство. Ние сме европейско семейство - никой няма да остане сам и никой няма да трябва да действа сам. Европейският парламент е готов да изпълни своята роля за защита на живота и поминъка на всички наши хора. Няма да се откажем да живеем като европейци", коментира Сасоли.

ЕК предлага ограничаване на пътуванията през външните граници на общността, които не са наложителни. Председателката Урсула фон дер Лайен проведе телеконференция по мерките срещу коронавируса, в която участваха лидерите на държавите от общността, по време на която получи силна подкрепа.

Същевременно тя подчерта, че държавите от ЕС трябва да положат всички необходими усилия, за да се отблокира транспортът през вътрешните граници в общността, където заради мерките на страните срещу пандемията са блокирани много хора и превози.

"Трябва да се убедим, че всички тези хора ще могат да се приберат вкъщи, че ще получат нашата подкрепа за това. Важно е също да се реши проблемът с огромните задръствания и да се осигури свободното преминаване на стоките. Тези мерки трябва да са бързи. Тези стоки са необходими за функционирането на вътрешния ни пазар." - подчерта председателката на ЕК.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във