Банкеръ Daily

Свят

Заради напрежението Косово отлага промяна в номерата на колите

Правителството на Косово отложи прилагането на нови правила, които ще принудят хората в районите с преобладаващо сръбско етническо население да сменят издадените им от Сърбия регистрационни номера на автомобилите с косовски.

Правилата трябваше да влязат в сила в полунощ в понеделник (1 август), но в неделя (31 юли) етническите сърби в северната част на страната барикадираха пътища и въоръжени мъже стреляха в знак на протест. Полицията на Косово обяви, че нейни служители са станали обект на стрелбата с огнестрелни оръжия, но за щастие няма ранени.

През февруари 2008 г. Косово едностранно обяви независимост от Сърбия, след като години наред отношенията между сръбското и предимно албанското население на страната бяха обтегнати.

Косово е признато от Съединените щати и големите държави от Европейския съюз, но Сърбия, подкрепяна от своя съюзник Русия, отказва да го направи, както и повечето етнически сърби в Косово.

Около 50 000 души, живеещи в северните райони с преобладаващо сръбско население, използват регистрационни табели, издадени от сръбските власти, и отказват да признаят косовските институции.

Решението на косовското правителство да въведе нови правила, включително да замени сръбските регистрационни табели с косовски, доведе до сблъсъци.

НАТО определи ситуацията като "напрегната", тъй като стотици етнически сърби паркираха камиони, цистерни и други превозни средства близо до два ключови гранични пункта със Сърбия в знак на протест срещу новите правила, което принуди полицията да затвори двата пункта.

Ръководената от Алианса в Косово мисия KFOR заяви, че е готова да се намеси, "ако стабилността е застрашена".

Имаше и съобщения за стрелба от страна на въоръжени мъже, въпреки че косовската полиция заяви, че не е получила съобщения за пострадали.

Нарастването на напрежението доведе до консултации с посланиците на САЩ и ЕС. След това прилагането на правилата беше отложено с един месец.

Посланикът на САЩ Джефри Ховениър заяви, че е помолил косовското правителство да отложи прилагането на решението за регистрационните табели с 30 дни, "защото изглежда, че е имало дезинформация и неразбиране на решението".

Сръбският президент Александър Вучич също заяви, че очаква напрежението да "деескалира" след отлагането на правилата.

Подобни протести имаше и миналата година във връзка с предложените за промяна правила на регистрационните номера.

Напрежението между Косово и Сърбия продължава, въпреки че двете страни се ангажираха да започнат диалог, с посредничеството на ЕС, за да се опитат да разрешат дългогодишните си проблеми.

Борислава Кирилова

Facebook logo
Бъдете с нас и във