Банкеръ Daily

Свят

Заради Крим САЩ смъмриха Радев, коментира руски депутат

Константин Косачов

Съединените щати публично смъмриха избрания президент на България, който имаше неблагоразумието да признае реалностите – Крим де факто принадлежи на Русия. Вашингтон бързо изясни основите на „партийната дисциплина“ за близкия кръг от съюзници на САЩ. Това бе коментарът на заместник-председателят на Съвета на федерацията на Русия Константин Косачов във връзка с изказването на българския президент Румен Радев, че Крим в момента е под контрола на Русия, съобщи ТАСС.

Според него това е епизод от международния дневен ред, "който е достоен за споменаване в един ред с обявените от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен нови американски санкции срещу газопровода „Северен поток 2“.

"Когато това се случи в рамките на една държава, САЩ го наричат диктатура. Но когато такава практика бъде наложена на целия свят, това се счита за „либерален световен ред", коментира Косачов.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=4523823227698404&id=100002123135703

По-рано в понеделник САЩ изразиха "дълбокa загриженост" от изявленията на президента Румен Радев за Крим. Това се посочва в позицията на страната, публикувана на Фейсбук страницата на посолството на САЩ в България.

"Съединените щати, Г-7, Европейският съюз и НАТО винаги са били ясни и обединени в позицията си, че въпреки опита на Русия да го анексира и продължаващата окупация, Крим е украински. Всички ние, в това число и България, декларирахме на Срещата на върха по Кримската платформа през август, че Крим е неотделима част от Украйна и че ние не признаваме и няма да признаем руските опити да легитимират незаконното завземане и окупацията на полуострова. През последните няколко дни ние изразихме нашето дълбоко безпокойство пред българските власти, както във Вашингтон, така и в София", се казва в позицията на САЩ.

Впоследствие Радев обясни, че нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право". 

"Това е ясно изразена позиция на България във всички международни организации. От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост. Същевременно, както президентът Румен Радев подчерта в предизборния дебат, "в момента" Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път", се посочва в позиция, която беше разпространена от прессекретариата на държавния глава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във