Банкеръ Daily

Свят

Заради КОВИД-19 удължават извънредното положение във Франция

Националното събрание - Долната камара на френския парламент, е приел на първо четене законопроект за удължаване на извънредното положение в страната заради коронавируса до 16 февруари, съобщават Франс прес и ТАСС.
Това става след поредния ден на нов рекорд на броя на новите случаи на коронавирус в страната за едно денонощие.
Мярката е подкрепена от 71 депутати при 35 против. Законопроектът трябва да бъде гласуван и от Сената - в сряда. А окончателното му одобряване от Националното събрание най-вероятно ще бъде в началото на следващия месец
Извънредното положение във Франция бе възстановено с указ преди седмица. За да бъде удължена мярката с повече от един месец обаче, е необходимо тя да бъде облечена в закон, уточняват от АФП.
Проектът предвижда възможности за продължаване на ограниченията  до 1 април, при необходимост. Този период попадат такива важни събития, като  регионалните и местните избори във Франция. А ситуацията може да предизвика и отлагането им.

Вчера броят на потвърдените случаи на заразени с коронавирус в страната надхвърли 1 милион. Така Франция стана седмата държава в света, преминала този праг, и втората в Европейския съюз след Испания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във