Банкеръ Daily

Институтът "Роберт Кох“:

Заради коронавируса намаляха инфекциозните заболявания

Ограничените контакти са сред основните причини за спад на инфекциозните заболявания.

По-добра хигиена, по-малко контакти: мерките срещу пандемията са довели до намаляване на другите инфекциозни заболявания, сочат данните на института „Роберт Кох“. Най-значителен спад има при случаите на морбили, пишеш Дойче Веле.

В сегашната пандемия от коронавирус има драстичен спад при другите инфекциозни заболявания в Германия. В периода март – август 2020 броят на тези заболявания е намалял с 35 процента.

Най-голям спад има на вирусните заболявания, разпространяващи се чрез дихателните пътища. Случаите на дребна шарка са спаднали с 85,5 процента, а тези на коклюш (магарешка кашлица) – с 63,7 процента. Сходно намаление се наблюдава и при разпространението на заразите, засягащи стомашно-чревния тракт. Заболяванията, предизвикани от ротавируси, са намалели с 83,3 на сто.

Според института „Роберт Кох“, причините за спада в заболяванията са комплексни и различни. Не на последно място роля вероятно играе и това, че по време на пандемията лекарските посещения се избягват, поради което и са констатирани по-малко случаи на инфекциозни заболявания.

Експертите от института обаче смятат, че и ограниченията на контактите, и строгите правила за хигиена се отразяват на разпространението на заразите, атакуващи стомашно-чревния тракт. Същото важи и за затварянето на детските градини и училищата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във