Банкеръ Daily

Свят

Запорожката АЕЦ спря

Дейностите на Запорожката атомна централа са напълно спрени. Това съобщиха от украинската атомна агенция "Енергоатом".

Спряна е връзката между шестия реактор на централата и електрическата мрежа на Украйна, като според агенцията предстои постепенното му охлаждане.

Централата е под руски контрол, а през последния месец Москва и Киев си разменят обвинения за обстрел срещу нея.

Преди няколко дни ръководителят на украинския атомен енергиен оператор "Енергоатом" обвини Русия, че се опитва да открадне най-голямата ядрена централа в Европа - Запорожката АЕЦ, като я изключи от украинската електрическа мрежа и я остави на ръба на радиационна катастрофа.

Междувременно шефът на "Енергоатом" Петро Котин обясни, че Запорожката атомна електроцентрала е без външен източник на електроенергия от понеделник (5-и септември) и получава захранване за собствените си системи за безопасност от единствения от шестте й реактора, който остава в експлоатация.

Той призна, че се опитват да поддържат този блок да работи, колкото е възможно повече, но в крайна сметка той ще трябва да бъде спрян. Когато това стане, станцията ще премине към дизелови генератори, уточни Котин, добавяйки, че такива генератори са последната защита на станцията преди радиационна злополука.

През изминалите седмици Украйна и Русия си разменяха обвинения за обстрела, който повреди части от централата, както и електропроводите, които я свързват с електрическата мрежа на Украйна и осигуряват захранване за критичните охладителни системи, които са необходими за предотвратяване на срив.

И при проверка на екип от МААЕ той отчете, че на Запорожката АЕЦ са нарушени всичките седем компонента, гарантиращи ядрената й сигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във