Банкеръ Daily

Свят

Започват тестове на ваксината на „АстраЗенека“ върху деца

Ваксината на „АстраЗенека“ е предпочитана, защото е евтина и лесна за съхранение.

Учени от университета в Оксфорд и фармацевтичната компания „АстраЗенека“, които заедно разработиха  ваксина срещу Covid-19, обявиха, че започват изпитания, за да разберат дали ваксината е ефикасна при децата. 

Учените ще тестват продукта върху 300 доброволци на възраст от 6 до 17 години и 8 месеца. Предвижда се на 240 от тях да бъде инжектирана доза от ваксината, докато на останалите ще бъде поставена ваксина за контролиране на менингит, за която е доказано, че е безопасна при деца, но се предполага, че ще предизвика подобни реакции като например болка и оток на мястото на инжектиране.

Доброволците първо ще попълнят кратък въпросник. За онези, които са над 16 години, не е нужно родителско съгласие, но за всички под 16 години то е задължително. Изисква се представяне на медицински картон с история на здравното състояние през годините като гаранция, че доброволците са в необходимата кондиция за участие в подобно изследване. Представя им се също пълен списък за запознаване с вероятни странични ефекти по време на изследвания. Ако някое дете или родител пожелае прекратяване на процедурите това ще бъде сторено незабавно, без да се иска обяснение за решението. 

Ваксината на „АстраЗенека“ е предпочитана, защото е евтина и лесна за съхранение. В същото време обаче се появиха съмнения доколко ефикасна е тя при някои от новите щамове на коронавируса и при най-възрастните. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във