Банкеръ Daily

Свят

Започват преговорите за Сирия в Астана

Астана

В казахстанската столица Астана започват преговори за спиране на огъня в Сирия. Посредници в диалога за мир са Русия, Иран и Турция. Предвидено е участието на правителството в Дамаск и на сирийската опозицията, която обаче декларира, че ще избягва политически дискусии. Яхия ал-Ариди, говорител на опозиционната делегация, заяви, че ще се обсъжда само спазването на примирието, освобождаването на пленници и доставката на хуманитарни помощи.

Преди началото на преговорите разговаряха делегациите на Русия, Иран и Турция. Специалният представител на президента Владимир Путин за Сирия Александър Лаврентиев каза след срещата, че Москва е успяла да сближи позициите си по редица въпроси с Техеран и Анкара. Крайната цел е да се затвърди договореното в края на декември спиране на огъня в Сирия, от което са изключени групировката "Ислямска държава" и свързаните с терористичната мрежа "Ал Кайда". Освен сирийското правителство и опозицията, Русия, Турция и Иран, които са гаранти на примирието, в преговорите трябва да се включат също специалният пратеник на ООН Стафан де Мистура и американският посланик в Казахстан Джордж Крол като наблюдател.

Официалното откриване на преговорите за Сирия в Астана засега се планира без участието на делегациите на сирийското правителство и опозицията, заяви източник, цитиран от ТАСС.

"Още не е ясно дали в откриването на преговорите ще участват представители на всички седем страни, а именно делегации на правителството и опозицията", каза източникът, близък до организацията на преговорите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във