Банкеръ Daily

Свят

Започват преговорите на ЕС и Великобритания за Гибралтар

Съветът на ЕС,  който заедно с Европейския парламент осъществява законодателната власт на Европейския съюз,  даде зелена светлина за начало на преговори за споразумение между Обединеното кралство и ЕС за бъдещето на Гибралтар. Това пък дава възможност на Европейската комисия да започне официално преговори с Великобритания по въпроса.

Припомняме, че Гибралтар не бе включен в търговското споразумение между Обединеното кралство и ЕС от края на 2020 година.

Тогава Испания и Великобритания постигнаха "принципно споразумение"  за евентуална рамка за споразумение.

В края на декември миналата година испанската министърка на външните работи Аранча Гонсалес Лая  съобщи, че Гибралтар ще стане част от Шенгенското пространство за свободно движение. Окончателното споразумение между Мадрид и Лондон трябваше да бъде договорено до шест месеца. А Испания щеше да работи с граничната агенция на ЕС Фронтекс по прилагането на шенгенските правила в пристанището и на летището на Гибралтар.

Бе избегната опасността от "твърда граница" между британския анклав и членуващата в Европейския съюз Испания. Това позволи свободното движение между тях бъде запазено, а това  беше много важно тъй като около 15 хиляди човека пътуват всеки ден от Испания, за да работят в Гибралтар. Освен това всяка година 10 млн. туристи посещават Гибралтар,а  този сектор осигурява около една четвърт от местната икономика.

 

Гибралтар

(на английски: Gibraltar) е задморска територия на Великобритания, намираща се в най-южната част на Пиринейския полуостров.

В нея се включват Гибралтарската скала и пясъчен провлак, съединяващ скалата с Пиренейския полуостров. Заема ключова стратегическа позиция над Гибралтарския проток (отделящ Стария континент от Северна Африка)  между Средиземно море и Атлантичесикя океан.

Гибралтар стана член на Европейския съюз чрез членството на Великобритания. През 1973 г. Великобритания се присъединява към ЕС заедно с Гибралтар (но без Нормандските острови и остров Ман). Гибралтар не е обхванат от общата селскостопанска политика на ЕС, от шенгенските споразумения, а също така не е част от общата  митническа територия на ЕС, тъй като тук не действа норматив за облагане с ДДС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във