Банкеръ Daily

Свят

Започват номинациите за ръководните постове в ЕС

Започват номинациите за ръководните постове в Европейския съюз - председателя на Европарламента, председателите на Еврокомисията и Европейския съвет, както и за ръководител на Европейската централна банка.

Председателят на ЕП трябва да бъде избран в рамките на 1-2 месеца. В Брюксел вече се събират държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС. Те трябва да обсъдят възможностите за определяне на следващия председател на Европейската комисия. Премиерът Бойко Борисов ще вземе участие в неформалната работна вечеря на държавните и правителствени ръководители. Лидерите на страните членки ще обсъдят резултатите от евровота и да започнат процеса по номиниране на новите ръководители на европейските институции.

Шестима са водещите кандидати за нов председател на ЕК. Политически наблюдатели обаче не изключват възможността да не бъде спазен принципът за излъчване на наследник на Жан-Клод Юнкер измежду предварителните кандидати. Кандидатите са Манфред Вебер (Европейска народна партия), Франс Тимерманс (Партия на европейските социалисти), Ян Захрадил (Европейски консерватори и реформисти), Маргрете Вестегер (Алианс на либералите и демократите за Европа), Ска Келер (Европейска зелена партия) и Нико Куе (Европейска левица). 

Сегашната ЕК е в правомощията си до 31 октомври и дотогава се очаква да бъдат определени следващият председател на комисията и бъдещите еврокомисари. Ако изборът срещне препятствия, комисията може да остане на работа и след октомври по силата на действащото законодателство.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във