Банкеръ Daily

Свят

Започват консултации за ново румънско правителство

Клаус Йоханис

Румънският президент Клаус Йоханис покани днес парламентарните партии на консултации за съставянето на ново правителство, след като вчера парламентът гласува вот на недоверие на правителството на Национално-либералната партия (НЛП), оглавявано от премиера Лудовик Орбан, съобщава в. "Гъндул".

Според съобщение на президентската администрация първата делегация, която ще бъде приета в 12.00 часа днес, е тази на НЛП. След това държавният глава ще разговаря с представителите на Социалдемократическата партия (СДП), Съюз за спасение на Румъния (ССР), Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР), партия Народно движение (ПНД), Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ), Про Румъния и групата на националните малцинства, предаде БНР.

Вчера Йоханис заяви, че най-вероятно тази вечер ще съобщи и името на номинирания за премиер, който ще се опита да състави ново правителство. Той посочи, че ако парламентарните партии не са съгласни с идеята за свикване на предсрочни избори, тогава той ще настоява новото правителство да бъде съставено пак от НЛП или около нея. Източници от либералната партия заявиха, че номинацията на НЛП за премиер ще бъде отново Лудовик Орбан.

СДП и партия Про Румъния на бившия премиер Виктор Понта обявиха, че ще предложат за премиерския пост бившия министър на образованието Ремус Прикопие, а лидерът на ССР Дан Барна съобщи, че неговата партия, която е в съюз с партия ПЛЮС, ще предложи за премиер бившия еврокомисар Дачиан Чолош.

Вестник "Адевърул" пише, че правителството на Лудовик Орбан е било свалено не само с гласовете на СДП, ДСУР и Про Румъния, но и с участието на няколко парламентаристи от НЛП. Вотът на недоверие беше подкрепен от 261 депутати и сенатори, което според парламентарната аритметика означава, че десетина от гласовете са дошли от НЛП или ССР. Политически източници твърдят, че редица либерали са получили препоръка "да объркат урните" и да гласуват против правителството, за да се гарантира свалянето му и да се пристъпи към процедура за свикване на предсрочни избори, пише вестникът.

Изданията също така цитират изявление на лидер на НЛП Лудовик Орбан, който казва: "Нашата ясна цел е да предизвикаме предсрочни избори". Той заяви, че либералите няма да гласуват следващите две правителства в парламента, за да може това да доведе до предсрочни избори, пише в. "Гъндул". Лидерът на НЛП добави, че СДП, ДСУР и Про Румъния ще станат за смях, ако одобрят встъпването в длъжност на ново правителство на Орбан, след като гласуваха за уволнението на кабинета му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във