Банкеръ Daily

Свят

Започват изследвания на еднофазна ваксина "Спутник Лайт"

Международните клинични изследвания на еднофазната ваксина "Спутник Лайт" започнаха в Москва, съобщи ТАСС, като цитира съобщение на кмета на руската столица Сергей Собянин в блога му.

"Днес започваме международните клинични изследвания на ваксината "Спутник Лайт". Новият препарат, разработен от института "Гамалея", трябва да отстрани основния недостатък на класическата ваксина "Спутник V" - наличието на две дози, които се инжектират на пациентите в интервал от няколко седмици. За ваксиниране със "Спутник Лайт" е нужно само едно посещение в поликлиниката. Имунитет започва да се създава след седмица и достига максимума си четири седмици след ваксиниране", написа Собянин.

Шест хиляди души ще участват в тестовете на ваксината - три хиляди в Русия и още три хиляди в ОАЕ.

"Спутник Лайт" вече е преминал първа фаза на изпитания. Всички ваксинирани са изградили имунитет срещу COVID-19. Официални точни оценки на ефективността на ваксината обаче още няма. Според директора на руския Фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев ефективността е от 73 на сто до 85 на сто.

В Москва всеки желаещ пълнолетен гражданин може да се имунизира със "Спутник лайт", ако няма медицински противопоказания и не е ваксиниран със "Спутник V", посочва ТАСС.

Според директора на центъра "Гамалея" Александър Гинцбург имунитетът срещу COVID-19 след ваксиниране със "Спутник лайт" трае 4-5 месеца. Той също така бе казал, че за разлика от "Спутник V" еднофазната ваксина само понижава вероятността от развитие на тежка форма на заболяването, но не изключва инфекция.

Междувременно руският заместник-министър на здравеопазването Алексей Кузнецов каза, че се обсъжда провеждане на клинични изследвания на "Спутник V" при деца и юноши.

Антитела към новия коронавирус са се формирали при всички доброволци на възраст от 18 г. до 60 г., участвали в пострегистрационните изследвания на руската ваксина "Епиваккорона", съобщи ТАСС.

Агенцията цитира изказване пред телевизионния Първи канал на Александър Рижиков, завеждащ отдел по зоонозни инфекци и грип в руския държавен научен център по вирусология и биотехнологии "Вектор".

Рижиков добави, че при доброволците на възраст над 60 г. имунологичната ефективност на ваксината е 94 на сто. "Това е прекрасен показател за тази възраст", каза той.

Ваксината срещу Ковид-19 на центъра "Вектор" получи разрешение за клинични изпитания в края на юли миналата година и бе регистрирана през октомври в Русия. През ноември започнаха пострегистрационните й изследвания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във