Банкеръ Daily

Свят

Започва третият кръг от преговори за Брексит

Официалните преговори за Брексит се подновяват по-късно днес в Брюксел, като британските преговарящи призовават Европейският съюз да прояви "гъвкавост и въображение", съобщи БНР. 

Британският министър за Брексит Дейвид Дейвис иска да разшири дискусиите, като бъде включена и търговията. От ЕС обаче отговориха, че първо трябва да бъде постигнат напредък по въпросите за правата на гражданите, ирландската граница и сметката по развода, преди преговорите да бъдат разширени. И двете страни отбелязаха, че няма реална перспектива за напредък и в този трети кръг на преговорите след взаимните обвинения. 

Очаква се Дейвид Дейвис да заяви днес, че твърдата цел на британците остава осигуряване на взаимно изгодно споразумение. Според него така наречените "технически преговори" тази седмица ще се фокусират върху публикуваните неотдавна британски документи за визията на Лондон за изтеглянето от ЕС, след като Дейвид Дейвис и главният преговарящ на ЕС Мишел Барние днес се срещнат и открият официално третия кръг от преговори, дискусиите ще продължат по работни групи до четвъртък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във