Банкеръ Daily

Свят

Започва Съветът за технологии и търговия ЕС-САЩ

Провеждането на форума висеше на косъм  заради конфликта между САЩ и Франция.

Европейският съюз и Съединените щати ще проведат първото заседание на двустранния Съвет по търговия и технологии в Питсбърг на 29 септември. Очакванията и от двете страни са големи, а евроинституциите очакват тази среща да зададе стандартите за 21 век. 

Провеждането на форума висеше на косъм  заради конфликта между САЩ и Франция, защото Австралия отмени договор за 40 млрд. долара за доставка на подводници от Франция и предпочете британско-американска технология. 

"Европейската комисия потвърждава, че Съветът за търговия и технологии на ЕС и САЩ ще се проведе в Питсбърг. Съветът  ще разгледа проблемите с производството на полупроводници в краткосрочен план. Ще се проведе дискусия за средносрочната и дългосрочната стратегия за полупроводниците в работни групи в подготовка за следващата среща на формата, която ще се проведе в Европа“, написа официалният представител на Европейската комисия Мириам Гарсия Ферер в Туитър. 

Преговорите ще бъдат водени от държавния секретар Антъни Блинкен, търговския представител Катрин Тай и търговския секретар Джина Раймондо, а от европейска страна от зам.-председателите на Европейската комисия Маргрете Вестагер и Валдис Домбровскис.

Десетте работни групи на Съвета ще се съсредоточат върху технологичните стандарти, зелените технологии, сигурността на веригата на доставки, управлението на данните, контрола на износа, проверката на инвестициите и проблемите на световната търговия.  Ограничаването на сериозния недостиг на чипове засегна редица компании, включително американските производители на автомобили, а тази тема ще е сред приоритетно разгледаните по време на срещата, твърдят представителите на властите. Ще бъде разгледано и развитието и внедряването на изкуствения интелект, който подобрява защитата на поверителността. Освен това ще бъде проведено съвместно проучване относно това как технологията влияе на световната търговия.

Домбровскис беше във Вашингтон на среща с висши служители преди срещата на високо равнище за технологиите. Той разговаря с министъра на финансите Джанет Йелън в понеделник и с Катрин Тай  във вторник.

Търговската камара на САЩ аплодира срещата, но призова за „бързо разрешаване“ на проблема с тарифите за стомана и алуминий, които причиняват напрежение.

„Премахването на съществуващите бариери и избягването на нови ще позволи още повече работещи хора да се възползват от най-проспериращите и взаимосвързани търговски отношения в света“, се казва в изявление на групата.

Няколко технологични търговски групи във Вашингтон обаче заявиха, че индустрията не иска европейският подход към дигиталната регулация да бъде възприет и в САЩ.

„Съществува риск европейската страна да притисне САЩ да хармонизира регулациите си с ЕС... което би разклатило водещите американски технологични компании“, твърди Робърт Аткинсън, президент на Фондацията за информационни технологии и иновации – технологичен мозъчен тръст, базиран във Вашингтон.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във