Банкеръ Daily

Свят

Започва срещата на Г-20 в Рим

Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Г-20 започва днес в италианската столица.

Лидерите пристигат в конгресния център "Нувола", където ги посреща домакинът на срещата, италианският премиер Марио Драги.

През днешния първи ден Драги ще има редица двустранни срещи, включително с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и с премиерите на Великобритания и на Канада - Борис Джонсън и Джъстин Трюдо. Това съобщи правителствената пресслужба, цитирана от ТАСС.

Освен това Драги ще разговаря с президента на ДР Конго Феликс Чисекеди, с президента на Индонезия Джоко Видодо и с премиера на Сингапур Ли Сян Лун.

Близо 50 екоактивисти се събраха днес за седяща стачка и блокираха движението по улица "Христофор Колумб", водеща към конгресния център "Нувола", където ще заседават лидерите на страните от Г-20. Това съобщи агенция АНСА, посочва ТАСС.

Служители на реда освободиха вече централната част на улицата, но демонстрантите се опитват да излизат на страничните платна, заплашвайки "да блокират града, ако ситуацията (с климата) не се промени".

Кварталът е изцяло затворен още от снощи, обявен е режим "червена зона" на площ от 10 кв. км около конгресния център. В небето летят хеликоптери, автомобилното движение в зоната за сигурност е затворено. Проверяват се документите на минувачите, достъпът в района е разрешен само на местни жители и работещи там.

Властите затвориха въздушното пространство над Рим за времето на срещата, а с охраната са натоварени около 10 000 пазители на реда. За контрол на територията се използват дронове. Под засилена охрана са районите на посолствата и хотелите, където са настанени делегациите, както и всички дворци и вили, където са насрочени вечери и приеми. По време на форума в италианската столица ще останат затворени 14 метростанции, достъпът до редица археологически обекти и музеи е ограничен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във