Банкеръ Daily

Свят

Започва първата среща на НАТО с участието на Тръмп

Протест срещу Тръмп в Брюксел

Европейските лидери ще проведат първа среща с президента на САЩ Доналд Тръмп в Брюксел, където той ще участва в неформална среща на върха на НАТО, информира кореспондентът на БНР от Брюксел.

Очаква се американският президент да вдъхне увереност в трансатлантическите отношения, като потвърди важната роля на колективната отбрана на НАТО. Символично пред новата сграда на НАТО Доналд Тръмп ще открие паметник, посветен на атентатите в Ню Йорк от 11 септември 2001 година, направен от метала на кулите от Световния търговски център. На церемонията ще бъде и единственото публично изказване на Тръмп. Той няма да отговори на нито един журналистически въпрос. Пресконференции не са предвидени.

Сутринта президентът на САЩ ще обсъжда с председателите на европейските институции Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск и Антонио Таяни въпроси като политиката спрямо Русия и Украйна, международната търговия и намаляването на вредните емисии съгласно Парижкото климатично споразумение. После Доналд Тръмп ще обядва с новия френски президент Еманюел Макрон.

В НАТО днес официални решения няма да се вземат. 

Това ще бъде първата лидерска среща в НАТО за президента на България Румен Радев, както и първото участие на турския президент Реджеп Тайип Ердоган след опита за преврат и обтягането на отношенията му с европейците.

Началото на визитата на Тръмп в Брюксел беше съпроводено от протести на пацифисти, феминистки и антикапиталисти. Няколко хиляди от тях излязоха на демонстрация, притеснени от реториката на Тръмп, в която те виждат сексизъм и расизъм, а също и от позицията му за климатичните промени и социалните права.

Facebook logo
Бъдете с нас и във