Банкеръ Daily

Свят

Започва процесът за импийчмънт на Тръмп

 Доналд Тръмп поиска в понеделник от Конгреса да прекрати процеса за импийчмънт срещу него.

Демократическата партия в Съединените щати ще започне процеса за импийчмънт срещу Тръмп, като представи подробно случилото се по време на размириците чрез  видео и аудио записи, за да припомнят на сенаторите хаоса и травмата, преживени на 6 януари, съобщава  "Гардиън".

Демократите ще се опитат използват гнева и възмущението, изразени от много членове на Конгреса след размириците и да представят нападението срещу Капитолия като връхна точка в опитите на Тръмп да отмени резултатите от президентските избори, спечелени от Джо Байдън.

Междувременно Доналд Тръмп поиска в понеделник от Конгреса да прекрати процеса за импийчмънт срещу него. Процесът има малки шансове да успее, но може да навреди много на имиджа му.

В предадените 78 страници писмени аргументи на адвокатите му се казва, че обвинителният акт, свързан с нападението срещу Капитолия, е противоконституционен по няколко причини, а само една би трябвало да стига, за да бъде обявен незабавно за нищожен и несъстоял се. Да се даде ход на този "политически театър" според тях би поставило под заплаха американската демокрация.

За осъждане на Тръмп е необходимо мнозинство от две трети от 100-те сенатори. Но 45 републиканци вече заявиха, че не се чувстват компетентни да съдят "обикновен гражданин", който вече не заема президентския пост. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във