Банкеръ Daily

Свят

Започва официално разследване за импийчмънт на Тръмп

Нанси Пелоси

Председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси заяви, че камарата ще започне официално разследване дали президентът Доналд Тръмп трябва да бъде подложен на импийчмънт и заяви, че никой не е над закона, съобщи Ройтерс.

Камарата, в която мнозинство имат демократите, ще проучи дали Тръмп е искал от Украйна да помогне за злепоставяне на бившия вицепрезидент Джо Байдън, фаворита за номинацията на Демократическата партия за кандидат-президент за изборите догодина.

"Обявявам, че Камарата на представителите предприема официално разследване", каза Пелоси в съобщение по телевизията. "От президента трябва да бъде потърсена отговорност. Никой не е над закона", заяви тя.

Импийчмънт е подвеждане под отговорност чрез отстраняване от длъжност на държавни служители, включително президента, обвинени в държавна измяна или други тежки престъпления и нарушения.

Имайки предвид, че републиканците имат мнозинство в Сената, шансовете да се стигне до отстраняване на Тръмп от поста са малки, отбелязва Франс прес.

Обвиненията срещу Тръмп са, че е поискал от украинския президент да започне разследване срещу политическия си съперник Джо Байдън.

Пелоси съобщи, че до четвъртък директорът на националното разузнаване трябва да предаде информацията, получена от разобличителя, за телефонния разговор на Тръмп с Володимир Зеленски, който е в основата на обвиненията. Ако разследването на тази информация бъде блокирано, това ще е сериозно нарушение на конституцията, каза Пелоси, предаде ДПА. Тя заяви също, че действия на президента са сериозно нарушение на конституцията и го обвини, че застрашава националната сигурност.

Тръмп отрича да е извършил нещо нередно и каза, че се надява да бъде публикувана стенограмата от породилия полемика разговор с украинския президент.

При процедура за импийчмънт Камарата на представителите има право да формулира обвинения. Конгресмените гласуват дали въпросът да бъде предаден за обсъждане в юридическата комисия, където тези обвинения се разследват. Ако се прецени, че те са основателни, се подготвя обвинително заключение. Ако комисията го одобри, то се обсъжда от пълния състав на камарата, където може да бъде подкрепено с обикновено мнозинство, което демократите теоретично могат да постигнат, отбелязва ТАСС. Следващият етап е обсъждане в Сената, където процедурата се превръща в де факто съдебен процес. За да се стигне до импийчмънт, за него трябва да гласуват най-малко две трети от сенаторите, тоест 67. Затова при сегашното положение вероятността за такова гласуване е на практика нулева. От началото на тази година републиканците имат 53-ма представители в 100-местния Сенат.

Досега в американската история процедури за импийчмънт са започвали срещу трима президенти - Андрю Джонсън, Ричард Никсън и Бил Клинтън. Джонсът и Клинтън бяха оправдани от Сената, а Никсън подаде оставка преди да започнат изслушванията.

Американският президент Доналд Тръмп бързо реагира на новината, че демократите започват срещу него процедура за импийчмънт, като я нарече "лов на вещици" и "боклук", съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. Тръмп отбеляза, че демократите са съобщили за намерението си в момент, когато той се среща в централата на Обединените нации в Ню Йорк със световни лидери. В Туитър той написа, че демократите нарочно са решили да развалят и опорочат този важен ден с поредните новини, които нарече "лов на вещици" и "боклук".

Призивите за импийчмънт се засилиха след появили се публикации, че Тръмп може да е поискал помощ от чуждо правителство, която да улесни преизбирането му догодина. Той настоява, че е направил нищо нередно и заяви, че ще публикува стенограма от телефонния разговор с украинския си президент, предизвикал скандала. В Туитър той написа: "Те дори не са видели стенограмата на разговора. Истински лов на вещици!".

Facebook logo
Бъдете с нас и във