Банкеръ Daily

Свят

Започва ключов конгрес на британските консерватори

Британската консервативна партия се събира днес на конгрес в Бирмингам на фона на безизходицата в преговорите с ЕС и вътрешнопартийните спорове за Брексит, съобщи Франс прес.

Министър-председателката Тереза Мей, чийто "план от Чекърс" бе отхвърлен неотдавна от европейските лидери, ще опита да сплоти съпартийците си в момент, когато привържениците на идеята за твърд Брексит опитват да наложат възгледите си.

"Уважаваме решението, което британците взеха: да напуснем ЕС, да си върнем контрола върху парите, законите и границите", написа британската ръководителка в послание към участниците в конгреса.

Мей твърди, че планът й, който предвижда тесни търговски връзки с ЕС, е "единственото сериозно и надеждно предложение". Противниците й обаче възнамеряват да използват всяка възможност на конгреса, който ще продължи до сряда, да защитят идеята си за твърд развод с ЕС, отбеляза АФП.

Министър-председателката е под силен натиск. Бившият външен министър Борис Джонсън е по-критичен към премиера от когато и да било. В серия медийни публикации Джонсън, който би искал да наследи Мей, остро критикува Брексит плановете на премиера. „Хем напускаме ЕС, хем оставаме под негово влияние - как е възможно това?, пита риторично Джонсън.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във