Банкеръ Daily

Свят

Започва кампанията за президентските избори в Македония

Стево Пендаровски, Гордана Силяновска-Давкова и Блерим Река

От днес започва кампанията за президентските избори, съобщават вестниците в Северна Македония.

Кандидатите за президент на държавата обещаха честни и демократични избори, пише в. "Нова Македония". Изданието посочва, че вчера тримата кандидати Блерим Река, Гордана Силяновска-Давкова и Стево Пендаровски са подписали в офиса на Държавната избирателна комисия кодекс за честни и демократични избори.

След подписването кандидатът на албанската опозиция Река каза, че тримата добре се познават, всички са колеги, университетски преподаватели, и затова не очаква президентска надпревара "на живот и смърт", а надпревара, която може би ще отвори нова страница в изборната история на страната. "Главното не е кой ще победи, важното е резултатът да бъде законен", каза Река.

Силяновска-Давкова, кандидатка на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, заяви, че не смята съперниците в изборите за врагове и макар че е жена, очаква рицарска борба с аргументи, а не с "византийски игри". Тя изрази надежда последната дума да имат гражданите.

Кандидатът на управляващата коалиция Пендаровски каза, че подписването на кодекса вече е станало практика в страната. Той добави, че досега само са се поставяли подписи, но може да гарантира, че този път кодексът ще бъде спазен стриктно. "Това означава задължение и за партиите и гражданите, които ни подкрепят", каза Пендаровски.

В. "Вечер" посочва, че предизборната кампания на Река ще започне от Скопие, на Силяновска-Давкова от Охрид, а на Пендаровски - от Прилеп. Кампанията, която започва днес, ще завърши на 19 април в полунощ. Първият кръг на изборите е насрочен на 21 април, а вторият - на 5 май, припомня изданието.

Освен предизборните митинги кандидатите Силяновска-Давкова и Пендаровски ще имат и четири телевизионни дуела - на 2, 12,14 и 17 април, съобщава още "Вечер".

В. "Независен весник" пише, че по данни на Държавната избирателна комисия след проверка на избирателните списъци право на глас имат 1 808 131 граждани, а за избор на президент са нужни 723 252 гласа. В изборите участват трима кандидати, а победител ще бъде този, който на втория кръг получи повече гласове, при условие, че са гласували най-малко 40 процента от избирателите, посочва вестникът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във