Банкеръ Daily

Свят

Започва изграждане на нов терминал за втечнен газ в Германия

Германската енергийна компания "Дойче РеГаз" планира да започне работа по изграждането на терминал за втечнен природен газ в град Лубмин, който се намира в североизточната част на страната. Дейностите ще стартират във вторник, съобщи компанията, цитирана от ДПА

Лубмин е едно от няколкото крайбрежни точки в Германия, където се предвиждат терминали за регазификация на втечнен природен газ, доставян с кораби, имащи за цел да заменят спрените в момента доставки от Русия.

Строителството ще има за цел да обнови индустриалното пристанище, което досега се е използвало само от по-малки кораби, и да създаде сигурна корабна стоянка, казаха от компанията.

Първият газ трябва да бъде доставен през терминала, изграден с частни средства, още през декември, посочиха от енергийната компания.

Втечненият газ ще бъде доставян от големи танкери, закотвени край Лубмин, до пристанището с по-малки спомагателни кораби совалки и след това ще бъде подаван в съществуващата газова мрежа.

Лубмин е и мястото, където газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" в Балтийско море акостират на германския бряг, идвайки от Русия, но в момента по тях не тече руски газ.

Намаляването на доставките на по-евтиния руски газ доведе до далеч по-високи цени на енергията в Германия и предизвика рекордна инфлация, пише ДПА

Германската енергийна компания "Ер Ве Е" и норвежката компания "Стена-Пауър" също планират да изградят плаващ газов терминал в Лубмин.

Наетият от правителството терминал трябва да бъде готов за експлоатация до края на 2023 г.

Министърът на икономиката Робърт Хабек се очаква да посети Лубмин днес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във