Банкеръ Daily

Свят

Започва издаването на ваксинационни сертификати в Гърция

Гражданите на Гърция, ваксинирани срещу коронавирус, могат от вторник да получат цифров сертификат, съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на съвещание по въпросите на ваксинацията, проведено снощи, съобщи неговата пресслужба.

"Днес (вчера - б.ред.) започва издаването на цифровия сертификат за ваксинация. Това е още едно гръцко нововъведение. Той се записва автоматично в цифровия (медицински) кабинет на всеки гражданин, за да може той да го използва по свое решение. Това е и предпазна мярка, защото само по този начин ще се удостоверява законната ваксинация", каза Мицотакис.

Той припомни, че вече е повдигнал в Европейския съюз въпроса за единен сертификат по европейски стандарт. "За момента приемът (на тази идея) е топъл. Искам да подчертая, че става въпрос не за някакво ограничение, а обратното, той (сертификатът) ще ни помогне да се избавим от ограниченията, които в момента COVID-19 налага върху придвижването на европейските граждани. Това засяга в особено голяма степен нашия туризъм и перспективите на икономиката ни, особено в навечерието на летния сезон", каза гръцкият премиер.

Мицотакис съобщи, че Международната асоциация по въздушен транспорт е подкрепила това предложение. Той каза, че ще постави въпроса и на предстоящата на среща на ЕС в онлайн формат.

Премиерът е доволен, че в Гърция процесът на ваксиниране се развива гладко и на основата на предварителното планиране.

На срещата бяха представени данни, според които към вторник вечер в страната ваксината е поставена на 92 401 души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във