Банкеръ Daily

Свят

Започва безплатно тестване за COVID-19 в Букурещ

Започва безплатно тестване за COVID-19 в столицата Букурещ, пише днес румънският вестник "Гъндул" и информира, че в 13,00 ч. кметството на Букурещ ще представи онлайн платформа, където могат да се запишат доброволно 11 000 жители на румънската столица, за да бъдат тествани за заразяване с новия коронавирус.

Платформата е част от програмата "Тестваме за Букурещ" - първата инициатива на местна власт в Румъния, която осигурява тестване с апарати Real Time PCR на голям брой асимптоматични лица. Кметството на Букурещ ще преведе директно на държавните и частните лаборатории, участващи в проекта, сумата от 200 леи (80 лв.) за всяко тествано лице.

Кметът на Букурещ Габриела Фиря представи проекта вчера и отбеляза, че румънската столица се включва в списъка на големите европейски градове, които прилагат принципа на масовото тестване, препоръчан и от Световната здравна организация. "Ще бъдат използвани стандартни антигенни тестове RT-PCR, най-широко използваните в момента в света за диагностициране на заразяване със САРС-КоВ-2", посочи кметицата на Букурещ.

Следващата седмица ще започне и друг проект на кметството, който предвижда извършване на тестове за антитела на 10 500 жители на столицата. Целта е да се покаже начинът, по който вирусът е циркулирал в Букурещ, пише "Гъндул".

"Румънците искат отново на морето, на слънце, в нашата страна", посочва в заглавие вестник "Ромъния либера" и цитира проучване на общественото мнение от месец май, което показва, че над три четвърти от участниците в анкетата искат да се върнат на румънското Черноморие въпреки настоящите условия. Хората очакват обаче хотелиерите да поставят диспенсери с дезинфектант, персоналът да носи маски, детските площадки да се дезинфекцират, да се използва спално бельо за еднократна употреба и да не се използват плажни шалтета.

Над 78 процента от румънците, участвали в анкетата, искат да отидат на румънското черноморие тази година, въпреки пандемията от новия коронавирус, посочва "Ромъния либера".

Същият вестник информира още, че румънските туристи ще могат да отидат на почивка в Гърция след 15 юни. Гръцките власти обявиха списък от 19 държави, които могат да изпращат туристи в страната от 15 юни. В списъка фигурират Румъния, Кипър, Израел, Китай, Япония, Австралия, България, Сърбия, Полша, Унгария и Чехия, отбелязва румънското издание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във