Банкеръ Daily

Свят

Започнаха трудни преговори за турско правителство

Ахмед Давутоглу

Един месец след турските парламентарни избори Ахмед Давутоглу получи мандат за съставяне на ново правителство и днес започна преговори с политическите сили, представени в парламента. Консервативната ислямистка Партия на справедливостта и развитието, която управлява 13 години самостоятелно, на изборите на 7 юни не можа да спечели мнозинство и е принудена да търси коалиционен партньор за правителство.

Днес Давутоглу e разговарял с лидера на основната опозиционна Народно-републиканска партия Кемал Кълъчдароглу, а във вторник ще се срещне с лидера на Партията на националистическото - Девлет Бахчели.

Давутоглу, в коментар за предстоящите разговори, заяви: "Нямаме никакви предубеждения и не поставяме никакви предварителни условия на преговорите. Проведохме консултации и установихме, че ще се опитаме да направим коалиция или с Партията на националистическото действие или с НРП". Давутоглу категорично отхвърли възможността за коалиция с прокюрдската Народнодемократична партия, която е четвъртата политическа сила в Меджлиса.

В същото време Давутоглу решително се обяви против каквото и да е искане от страна на евентуалните коалиционни партньори за орязване на правомощията на турския президент.

"Няма да приемем никакво предложение от която и да е политическа сила", подчерта той.

Давутоглу разполага с 45 дни за съставяне на ново правителство, ако не успее, държавният глава може да насрочи предсрочни избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във