Банкеръ Daily

Свят

Започнаха преговорите за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания

Дейвид Фрост и Мишел Барние в Брюксел

Европейците и британците демонстрираха различаващи се амбиции вчера по време на първия ден от преговорите им за техните отношения след Брексит, предаде Франс прес.

Вчера вечерта главният европейски преговарящ Мишел Барние повтори в Туитър, че има желание да се договори амбициозно и справедливо партньорство с Лондон. От своя страна Обединеното кралство не очаква нищо повече от споразумение за свободна търговия, което зачита напълно неговата независимост след излизането му от ЕС, заяви британски говорител. Тази британска цел изглежда по-малка от европейските очаквания.

Мишел Барние и неговият британски колега Дейвид Фрост се срещнаха вчера в продължение на час, за да стартират официално разговорите за бъдещите отношения. Техните преговорни екипи след това разговаряха в продължение на два часа.

Разговорите по същество продължават днес и ще приключат в четвъртък. Тогава ще има пресконференция за този първи кръг на преговори.

Като цяло от всяка от двете преговарящи страни в разговорите трябва да участват стотина души.

Първа по-голяма равносметка от преговорните ще бъде направена през юни.

В първия кръг на разговорите Лондон и Брюксел ще обсъдят сътрудничеството в сферите на търговията, енергетиката, риболова след Брексит, посочва ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във