Банкеръ Daily

Свят

Започнаха дебатите по процедурата за импийчмънт на Тръмп

В Камарата на представителите на САЩ започнаха дебати по процедура за втори импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Този път той е обвинен в подстрекаване към бунт, като е насърчил щурма на Капитолия, в който имаше пет жертви, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Очаква се гласуването на обвинителния акт да се състои около 15 ч. местно време (20 ч. по Гринуич). Изходът му не подлежи на съмнение, тъй като в долната камара на Конгреса мнозинство имат демократите.

С този вот официално ще започне процедурата за импийчмънт на Тръмп и той ще стане първият президент в историята на САЩ, срещу когото такава процедура се задейства два пъти.

Снощи вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви, че няма да се позове на 25-ата поправка на конституцията, за да отстрани от длъжност Тръмп.

Пенс изпрати писмо до председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, в което нарича "политически игри" опитите на демократите да го накарат да използва тази поправка, за да обяви Тръмп за негоден за изпълняване на президентските функции.

"Не мисля, че такова действие е в интерес на нашата страна", каза вицепрезидентът.

Тази поправка позволява на вицепрезидента и мнозинството от кабинета да обявят президента за "неспособен" да упражнява функциите си. При това положение вицепрезидентът встъпва в длъжност като и.д. президент.

Камарата на представителите прие преди това резолюция, с която призова Майк Пенс да се позове на 25-ата поправка на конституцията, за да отстрани Тръмп от президентския пост.

Камарата отправи това послание към Пенс и Тръмп близо седмица след като гневна тълпа привърженици на президента нахлу в Капитолия, докато Конгресът броеше гласовете на Избирателната колегия за утвърждаването на победата на Джо Байдън на президентските избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във