Банкеръ Daily

Свят

Започнах консултациите за нов румънски премиер

Клаус Йоханис

Румънският президент Клаус Йоханис започна днес консултации с парламентарно представените партии за избор на кандидат за поста министър-председател, след като вчера опозицията успя да свали лявото правителство на Виорика Дънчила с вот на недоверие в парламента, предаде агенция Аджерпрес.

Йоханис се срещна първо с делегация на основната опозиционна сила - Национално-либералната партия (НЛП), чийто лидер беше той самият, преди да бъде избран за държавен глава. НЛП подкрепи и сега кандидатурата му за втори президентски мандат.

Лидерът на либералите Лудовик Орбан заяви, че НЛП е готова да поеме отговорността за управлението, ако не е възможно да се постигне съгласие за организиране на предсрочни парламентарни избори, като кандидат за премиер на партията е нейният лидер, информира Аджерпрес.

"Позицията на НЛП е много ясна (...) ние подкрепяме обръщане към народа", каза Лудовик Орбан и допълни, че ако не може да се постигне съгласие за предсрочен вот, НЛП ще поеме отговорността за управлението.

След либералите Йоханис прие за консултации делегация на третата парламентарна сила - Съюз за спасение на Румъния, съобщава още Аджерпрес.

"Добра работа с вота!", каза държавният глава в началото на срещата.

Партията Съюз за спасение на Румъния също е предложила предсрочни парламентарни избори, посочва Аджерпрес.

Днес румънският президент ще има консултации още с представители на Демократичен съюз на унгарците в Румъния, с партия Народно движение, с делегация на парламентарната група Про Европа (това е парламентарната група на партия Про Румъния на Виктор Понта - бел. ред.), с представители на Алианс на либералите и демократите и с групата на националните малцинства. Делегацията на управляващата Социалдемократическа партия (СДП) е очаквана в президентството в 14,30 ч. Снощи обаче лидерката на СДП Виорика Дънчила заяви, че социалдемократите няма да участват в консултациите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във