Банкеръ Daily

Свят

Започна съдебната битка за златото на Венецуела

Бенк ъф Инглънд

Казусът кой контролира венецуелско злато за над 1 млрд. щ. долара, което се съхранява в хранилището на "Бенк ъф Инглънд", получи поредния обрат на 19 юли след като британският кабинет обяви официално, че продължава да смята опозиционния лидер Хуан Гуайдо за законен президент на латиноамериканската държава. 

Върховният съд на Великобритания, където на 19 юли започна изслушване по въпроса, ще реши дали да задължи "Бенк ъф Инглънд" да върне скъпоценния метал на Венецуелската централна банка, която е под контрола на кабинета на Николас Мадуро. Проточилата се с години правна битка стигна до висшата съдебна инстанция след като съдиите повдигнаха въпроса дали първоначалното признаване на Гуайдо за законен президент е категорично и игнорира ефективната власт на Мадуро в Каракас. 

Британският министър на външните работи Доминик Рааб отхвърля предишното съдебно становище с мотив, че правителството формално е признало Гуайдо за временен президент с всякакви правомощия в началото на 2019-а и продължава да поддържа решението си, показват представените за четиридневното изслушване документи. Това се е случило след като Мадуро спечели втори президентски мандат след избори, които САЩ и други държави смятат за фалшифицирани. Позицията на Лондон се появява в момент когато официални представители на венецуелските органи за сигурност отправят заплахи срещу Гуайдо преди планираните за ноември местни и общи избори в страната.

Делото влезе във Върховния съд на Острова след като по-низшестоящата съдебна инстанция подкрепи претенциите на официалната власт на Венецуела към златото с определението, че признаването на Гуайдо за временен президент от Лондон е "спорно". Венецуелската централна банка пък посочва, че то игнорира реалността, че британските дипломати в Каракас на практика поддържат отношения с представители на кабинета на Мадуро, който дефакто управлява страната.

Венецуелските централни банкери съдят "Бенк ъф Инглънд" за достъп до скъпоценния метал, който е жизнено важен за обединените усилия на местните власти и Фондът за развитие на ООН да преборят пандемията от COVID-19. Опозицията в лицето на Гуайдо пък твърди, че ако получи контрола върху златото, планира да го запази за известно време като част от амбициите да защити финансовите активи на Венецуела зад граница.

Facebook logo
Бъдете с нас и във