Банкеръ Daily

Свят

Започна строителството на част от газопроводa Китай-Русия

След приключването на проекта по него ще се транспортират по 38 милиарда куб.м природен газ от Русия годишно.

На 6 януари бе даден старт на строителството на южния участък от газопровода Китай-Русия, който обхваща провинциите Хъбей, Шандун и Дзянсу, в резултат на което в бъдеще доставките на газ за Шанхай ще се увеличат три пъти, като достигнат 50 милиона кубически метра дневно.

Източната част на китайско-руския газопровод се състои от северен, среден и южен участъци. След приключването на проекта по него ще се транспортират по 38 милиарда куб.м природен газ от Русия годишно. Той също ще бъде включен към регионалните мрежи за газоснабдяване и ще предоставя чисто гориво за трите провинции в Източен Китай, районите около залива Бохай и делтата на река Яндзъ.

Идеята за втори газопровод по трасето на „Силата на Сибир“ се лансира от няколко години, като цели да увеличи способността на Русия да изнася енергия в посока Китай.

Трасето на първия газопровод „Силата на Сибир“, което е с дължина от над 2000 км, беше отрито в края на 2019 г. и разполага с капацитет за пренос до 38 млрд. куб. м газ годишно с крайна точка Шанхай, която ще бъде достигната през следващите три години.

Въпреки че този газопровод ще пренася газ към Китай от газовите находища в Източна Русия, новото трасе ще свърже най-силната азиатска икономика с газови обекти от Западна Русия, като например големите находища на полуостров Ямал, откъдето страните от Централна Европа и Източна Европа черпят енергия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във