Банкеръ Daily

Свят

Започна срещата на върха на Г-20 в Осака

Срещата на върха на 20-те водещи икономики в света започна днес в японския град Осака. Японският премиер Шиндзо Абе приветства всеки от лидерите преди традиционната обща снимка.

След снимката държавните глави и правителствените ръководители започнаха дебати под председателството на домакина Шиндзо Абе, от двете страни на когото седнаха президентите на САЩ и Китай Доналд Тръмп и Си Цзинпин, звездното дуо на форума на Г-20, отбеляза АФП. 

Клубът на най-големите световни икономики има водеща роля в решаването на световните дела, откакто през ноември 2008 г. американският президент Джордж Буш-младши свика извънредна лидерска среща, за да бъде избегнато пропадането в бездната на финансовата и политическа криза. Оттогава групата все повече разширява сферата си на действие по глобалните теми.

Тази тенденция ще се запази и на срещата в Осака. Япония е представила амбициозен дневен ред за тазгодишното си председателство. Главните теми включват премахване на структурните препятствия пред растежа, реформиране на световната търговска система, адаптиране на световната икономика към революцията в преноса на данни, борба с климатичните промени и замърсяването с пластмаси, адаптиране на политиката за заетостта към застаряването на обществата, овластяване на жените в работния процес, устойчиво развитие и осъществяване на световна система за здравеопазване. Тази широко простираща се програма отразява самовъзприемането на Г-20 като група, направляваща света, както и постоянния стремеж на страните домакини да добавят нови инициативи към приоритетите на Г-20 до момента.

Опитът обаче показва, че истинските решения ще се взимат на двустранните срещи между световните лидери и импровизираните обсъждания на световните кризи, а не на официалните дискусии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във