Банкеръ Daily

Свят

Започна срещата на външните министри на Г-20 в Бали

Топдипломатите на 20-те най-големи икономики в света се събраха днес на среща на остров Бали. Тя започна с участието на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и на руския външен министър Сергей Лавров, които не се бяха срещали от началото на руското нахлуване в Украйна, предаде Франс прес.

Войната в Украйна и отражението й върху световната икономика и геополитика ще бъдат в центъра на дискусиите. Намирането на консенсус обаче ще бъде трудно и се очакват напрегнати разговори между представителите на западните страни и на Русия.

Ретно Марсуди, външната министърка на Индонезия, която организира форума тази година, призова днес за край на конфликта. "Наша отговорност е да сложим край на войната час по-скоро и да изгладим различията си на масата на преговорите, а не на бойното поле", заяви тя на откриването на заседанието.

Високопоставени служители от Европа, Съединените щати и Австралия подчертаха, че форумът няма да протече както обикновено, но не уточниха с какво на практика ще се отличава от предишните издания.

Нахлуването на Русия хвърли сянка над индонезийското председателство на групата на 20-те най-големи икономики тази година. Имаше спекулации за бойкот от страна на някои членове и за демонстративни излизания от залата, както през април на срещата на финансовите министри във Вашингтон.

Вчера високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ заяви, че е важно да се предотвратят "смущения или прекъсвания" на дневния ред на Г-20, като същевременно се гарантира, че няма да се случи нищо, което би могло да легитимира насилието на Русия срещу Украйна.

Австралийската министърка на външните работи Пени Уонг нарече вчера действията на Русия "незаконни, несправедливи и неморални" - позиция, която която тя обеща да изрази ясно на форума.

Япония също ще изрази безпокойството си заради войната, заяви японски правителствен служител.

Нахлуването на Русия, което тя нарича "специална военна операция", предизвика сериозни смущения в световната икономика, с блокада на украинското зърно и санкции срещу руския петрол и газ предизвикаха продоволствена криза и глобален скок на инфлацията.

Дневният ред днес включва закрита среща с висши дипломати на страните от Г-20, включително Китай, Индия, Съединените щати, Бразилия, Великобритания, Канада, Япония, Южна Африка, както и двустранни разговори в кулоарите. Министърът на външните работи на Украйна се очаква да направи виртуално обръщение на срещата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във