Банкеръ Daily

Свят

Започна референдумът в окупираните от Русия територии

Започна гласуването в контролираните от руските сили Донецка и Луганска област, какво и в части от Запорожка и Херсонска област в Украйна. Обявените от Москва референдуми са за присъединяването на областите към Руската федерация. Гласуването ще продължи до 27 септември. Въпросите, на които хората трябва да отговарят, леко се различават в отделните региони, а в Донецка област те ще бъдат представени само на руски език. В Запорожката област например питат: "За излизане ли сте на Запорожка област от състава на Украйна, превръщането ѝ в самостоятелна държава и влизането ѝ в състава на Руската федерация с правата на неин субект?" Провеждането на референдумите ще бъде наблюдавано от руската Централна избирателна комисия. Европейският съюз вече заяви, че няма да признае резултатите и подготвя нов пакет санкции.

Украинският президент Володимир Зеленски подчерта, че решенията на Кремъл не променят нищо за Украйна. Той посочи, че Русия планира да мобилизира до един милион души, но за това все още се мълчи. И призова руските граждани да се противопоставят на намеренията на властите: "Сега е време за избор. За руските мъже това е избор дали да загинат, или да живеят, да бъдат осакатени или да запазят здравето си. За жените изборът е да загубят завинаги мъжете, синовете, внуците си или някак да се опитат да ги защитят от гибел, от войната, от един-единствен човек. 55 хиляди руски войници загинаха в тази война за половин година, а десетки хиляди са ранени и осакатени. Искате още? Не? Тогава протестирайте, борете се, бягайте или се предайте в украински плен. Това са вариантите за вас да оцелеете."

Междувременно през изминалата нощ украинският град Запорожие бе подложен на руски обстрел, като са изстреляни най-малко десет ракети и са били нанесени материални щети, съобщи ръководителят на местната администрация Олександър Старух. Обстрелван е и град Николаев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във