Банкеръ Daily

Свят

Започна референдумът в Източна Украйна

В източната част на Украйна днес се провежда референдум за бъдещето на тази част на страната.

Президентът на Русия Владимир Путин вече призова организаторите на референдума в Донецка и Луганска област да се откажат от плановете си, но те не се вслушаха и продължиха подготовката за допитването.

Ще се гласува в 53 населени места в двете области. След края на изборния ден урните ще бъдат транспортирани до областните центрове. За изборни секции ще се използват сградите на училища, болници и учреждения.

Въпросът на бюлетината е "Подкрепяте ли самоуправление на Донецката народна република?". Смята се, че 3 милиона души имат право на глас. За организацията на вота са използвани по-малко от 1200 евро, основно за закупуването на тонерите на трите принтера под наем, на които са отпечатани бюлетините. Няма изискване за избирателна активност.

Лидерите на проруския бунт в промишлената източна част на Украйна досега са дали малко информация за това как трябва изглежда тяхната бъдеща "република", какви права ще има и дали ще иска да се присъедини към Русия, както направи Крим през март. Допитванията до общественото мнение показват, че повечето жители на тази част на Украйна искат да останат в Украйна, но районът да получи нещо като статут на автономна република.

Facebook logo
Бъдете с нас и във