Банкеръ Daily

Свят

Започна повторното преброяване на бюлетините в Уисконсин

В двата най-големи окръга в щата Уисконсин днес започва повторно преброяване на бюлетините от президентските избори. Това е отчаян ход на президента Доналд Тръмп, платил изискваната такса от 3 млн. долара, да отмени победата на Джо Байдън. Тръмп, който загуби с над 26 хиляди гласа в Уисконсин, твърди за "грешки и измами" в двата предимно демократически окръга, но не предложи доказателства в подкрепа на това, пише АП.

Победата на Байдън над Тръмп бе осигурена от окръзите Милуоки и Дейн, което ги направи готови мишени за Тръмп в опита му да оспори гласовете. В тези окръзи се намират Милуоки, най-разделеният в расово отношения град в щата, и столицата Медисън, където е кампусът на водещия Уисконсински университет. В двата окръга, взети заедно, Байдън спечели с разлика повече от две към едно.

Повторното преброяване трябва да приключи до 1 декември най-късно. Окръг Милуоки очаква да е приключил ден преди Деня на благодарността, когато мнозина очакват ускорено разпространяване на вируса. Властите в окръг Дейн са планирали 16-часови работни дни и не отговориха веднага на въпроса за предвидения от тях краен срок. И в двата окръга ще се използват машини за повторното преброяване на бюлетините, макар че от Дейн казват, че ще има частично броене на ръка на случайно подбрани избирателни района с цел одит, както е по закон.

И в двата окръга чиновниците са демократи и на тях е поверено новото преброяване. Събрани са голяма част от същите членове на изборни комисии, броили бюлетини в деня на изборите. 

Гражданите имат право да наблюдават лично, въпреки че в окръг Дейн още не са сигурни колко човека ще бъдат допуснати заради пандемията от Ковид-19. И в двата окръга приоритет е безопасността. Наблюдателите в Милуоки ще преминават проверки за сигурност и за температура и ще трябва да са с маски. И в двата окръга се предвижда стрийминг на живо. Чиновник от окръг Милуоки каза, че са похарчени 400 хиляди долара за аудиовизуална апаратура, така че преброяването да е прозрачно.

Що се отнася до оспорванията, представители на двата щаба ще могат да наблюдават и да оспорват бюлетини, но трябва "да предявят доказателства" като основание. Спорните бюлетини ще се оставят настрана и ще бъдат обсъждани в изборна комисия. Наблюдателите имат правото да възразяват срещу състава на тези комисии и процедурите им.

Малко вероятно е това да промени нещата. Повторното преброяване през 2016 г. в целия щат Уисконсин по искане на кандидата на Зелените Джил Стийн почти не промени сбора за всеки от кандидатите, като само добави 131 гласа на Тръмп. Общо взето, няма случай повторно преброяване да промени изхода от избори при разлика между двама кандидати, каквато е сега между Байдън и Тръмп.

В САЩ е имало най-малко 31 повторни преброявания в отделен щат след онова прочутото във Флорида от президентските избори през 2000 г. Повторно преброяване е променило резултатите в три надпревари, всичките с разлика стотици, а не хиляди гласа. Най-голямата промяна в разликата между двама кандидати е била 0,1 на сто, станало на изборите за щатски одитор във Върмонт през 2006 г. Байдън изпреварва Тръмп с около 0,6 процентни пункта.

Щом приключи повторното преброяване, председателят на изборната комисия в Уисконсин има задачата да удостовери резултата от изборите в срок до 1 декември. Но преди това може да се случат много неща, вкл. очакваните оспорвания в съда. Правните искове на Тръмп в други щати бяха неуспешни, но републиканските му поддръжници в Уисконсин се надяват той да има повече късмет във Върховния съд на щата, в който преобладават консерватори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във