Банкеръ Daily

Свят

Започна офанзивата за превземането на Ракка

Бойци на Сирийските демократични сили

Подкрепяната от САЩ въоръжена коалиция Сирийски демократични сили (СДС) обяви, че е започнала окончателната офанзива за превземане на град Ракка, фактическата столица на "Ислямска държава" в Сирия, предадоха агенциите.

Началото на настъплението е било дадено с атаки срещу града от изток, запад и север.

Говорителят на СДС Талал Сило каза, че настъплението е започнало днес и че боевете ще са "ожесточени, защото Даеш ще се бие до смърт, за да защити така наречената си столица".

През 2014 г. "Ислямска държава" отне града от бунтовническите групировки в Сирия и го използваше за планиране на атаки срещу Запада.

"Коалицията (международната коалиция, водена от САЩ) има голяма роля за успеха на операциите. Освен военните самолети има и нейни сили, които действат рамо до рамо със СДС", заяви Сило.

Сирийският център за наблюдение на човешките права, базирана във Великобритания организация, по-рано съобщи, че СДС днес са атакували източните покрайнини на Ракка, както и военна база в северните.

"Започна днес на зазоряване", каза директорът на действащия в Лондон Сирийски център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман. "Те са достигнали града, но все още не са влезли в нито една сграда."

Миналия вторник САЩ съобщиха, че са започнали да раздават оръжие на кюрдските милиции Сили за защита на народа, за да подпомогнат превземането на Ракка. Това действие на Вашингтон е част от план, който предизвика гнева на съюзничката от НАТО Турция. Анкара има опасения, свързани с растящото кюрдско влияние в Сирия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във