Банкеръ Daily

Свят

Започна общата карантина във Франция

Общата карантина за населението на Франция, предприетата от правителството безпрецедентна мярка в историята на страната, влезе в сила днес в 12.00 ч местно време, предаде Франс прес.

В рамките на обявената от президента Еманюел Макрон "война" срещу коронавирусната пандемия близо 67 милиона души са приканени най-малко две седмици да си стоят вкъщи под заплаха от глоба - освен в изключителни случаи, свързани с изхранването и медицинските им нужди. 

Често посещаваното католическо светилище в Лурд, Югозападна Франция, ще затвори врати от утре, за пръв път в историята си. Това съобщи в Туитър неговият ректор монсеньор Оливие Рибадо-Дюма. Трийсетте капелани от светилището в течение на девет дни, започвайки от днес, ще се молят за благото на света от Пещерата на виденията. Богослуженията ще бъдат излъчвани в пряк ефир от католическите телевизии.

Сто хиляди полицаи и жандармеристи ще се грижат за спазване на въведените във Франция ограничения, целящи да се спре разпространението на коронавируса в страната, съобщи на пресконференция френският вътрешен министър Кристоф Кастанер, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Нареждането е ясно: Стойте си у дома", заяви Кастанер. Хората, които се движат навън, трябва да могат да докажат, че имат основателна причина за това, отбеляза той. Министърът каза, че 100 000 полицаи и жандармеристи ще следят за спазване на разпоредбите и че ще има фиксирани и мобилни контролни пунктове. Той подчерта, че нарушителите ще подлежат на глоба до 135 евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във