Банкеръ Daily

Свят

"Започна обратното броене" за руските системи С-400 в Турция

"Започна обратното броене" за руските системи С-400, чиито доставки Турция очаква до средата на юли, пише днес турският в. "Гюнеш". Москва вече е завършила подготовките за прехвърлянето на системите и изпраща в Анкара руски екип, който да ги инсталира на турска територия, посочва изданието. 

"Започваме прехвърлянето през идните седмици", заяви Дмитрий Шугаев, директор на руската Федерална служба по военно-техническо сътрудничество.

Елементите на системите са вече прехвърлени от комплекса, където са произведени, към военната база, от която ще бъде извършено прехвърлянето, уточнява "Гюнеш".

Днес от Москва в Анкара пристига 10-членна военна делегация, която да извърши последните проверки преди трансфера и да започне подготовките по разполагането на въоръжението. Руската делегация ще остане и след това в Турция, за да обучи турски екип за експлоатация на системите С-400.

Сделката на Турция с Русия за зенитно-ракетните системи провокира напрежение между Анкара и Вашингтон. САЩ предупредиха, че Турция може да понесе санкции заради покупката и рискува да загуби партньорската си роля в проекта за изтребители Ф-35 и да се лиши от доставката на самолетите в страната.

Турският в. "Йеничаг" пише днес за "предупреждение за Ф-35" от Хулуси Акар, турския министър на отбраната, към колегата му от САЩ.

"Ще защитаваме докрай своите права. Усилията да бъде лишена Турция от бойните самолети Ф-35 ще намалят в значителна степен отбранителните и възпиращите капацитети на НАТО", заяви турският министър пред и.д. министър на отбраната на САЩ Марк Еспър.

Покрай срещата на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел Акар е разговарял също със специалния представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри, пред когото заявил очакванията на Анкара Вашингтон да спази дадените обещания за Манбидж и е напомнил турските становища във връзка със създаването на зона за сигурност на изток от р. Ефрат, пише още "Йеничаг".

"Отнасяме Ф-35 към арбитраж", пише в заглавие днес и в. "Стар". Според вестника това свое предупреждение президентът Реджеп Тайип Ердоган адресирал към американския си колега Доналд Тръмп.

"Ако те действително предприемат такава погрешна стъпка, ние ще отнесем въпроса към международен арбитражен съд и ще поискаме обратно сумата от 1,25 милиарда долара, която сме похарчили досега. Турция не е пазар, а партньор на проекта за Ф-35 и много елементи за Ф-35 се произвеждат в Турция", изтъкна президентът, като посочи, че темата ще бъде в дневния ред на разговорите му в Осака покрай Г-20.

Facebook logo
Бъдете с нас и във