Банкеръ Daily

Свят

Започна най-масовата ваксинационна кампания в историята на САЩ

Медицинската сестра Сандра Линдзи

В САЩ днес започна ваксинацията на населението срещу COVID-19, предадоха световните агенции.

Асошиейтед прес отбелязва, че това е най-масовата ваксинационна кампания в историята на страната.

Ройтерс определя нейното начало като повратен момент в усилията за обуздаване на смъртоносния вирус. Съединените щати са най-тежко засегнатата от пандемията държава, с най-много заразени (повече от 16 милиона и 257 хиляди) и починали (над 299 хиляди).

Ваксинацията започна сред медицински работници. Първият ваксиниран срещу COVID-19 човек в САЩ е Сандра Линдзи, медицинска сестра в интензивно отделение. Тя бе ваксинирана в Еврейския медицински център на Лонг Айлънд, съобщи губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо, цитиран от Ройтерс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства началото на ваксинационната кампания, предаде Франс прес.

"Първа приложена ваксина. Поздравления за Съединените щати, поздравления за СВЕТА!", написа Тръмп в туитър.

Днес ще започне ваксинацията на населението и в съседна Канада.

Европейският съюз може да дари 5 процента от ваксините срещу COVID-19, които си е подсигурил, на по-бедни държави, се посочва в международен документ, видян от Ройтерс. Това е стъпка, която рискува да подкопае схемата за разпределение, чийто съосновател е Световната здравна организация (СЗО).

Планът, предложен от френското правителство, поставя за първи път ясна цел за даряване на ваксини от ЕС, което досега се допускаше като вариант, ако блокът натрупа излишък от дози. Стъпката може обаче да нанесе удар на глобалната схема за осигуряване на ваксини COVAX, съпредседателствана от СЗО и имаща за цел да достави 2 милиарда дози до края на идната година за 20 процента от най-нуждаещите се от ваксината по света.

Според френския план, който все още не е съгласуван между 27-те страни членки на ЕС, до 65 милиона дози от ваксините срещу COVID-19 в крайна сметка ще бъдат дарени от блока на бедни държави.

Това би съставлявало 5 процента от 1,3 милиарда дози, които ЕС досега е подсигурил по силата на шест споразумения за авансово плащане, сключени със Пфайзер/Бионтех, Модерна, Джонсън енд Джонсън, АстраЗенека/Оксфорд, Санофи/ГлаксоСмитКлайн и КюрВак, се посочва в документа. COVAX може да бъде използвана, за да помогне да се реши кои са най-нуждаещите се държави, посочва френският доклад. За намаляване на разходите обаче ваксините трябва да бъдат доставяни на най-нуждаещите се в бедните страни директно от производителите, които имат договор за доставка с ЕС, отбелязва докладът. Дозите от ваксината ще бъдат обозначени като дарение от "Екип Европа", посочва документът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във