Банкеръ Daily

Свят

Започна националното допитване в Италия

Избирателните урни в Италия вече са отворени. Провеждащият се днес референдум за промени в конституцията ще бъде решаващ за бъдещето на кабинета на Матео Ренци.

Гласуването ще продължи от 7 часа местно време до 11 часа, като във вота имат право да участват 46 млн. избиратели. Гласуването по пощата за близо четирите милиона италианци в чужбина приключи още в четвъртък.

На този референдум не се изисква кворум, резултат ще бъде признат, независимо от равнището избирателната активност.

Най-важно ще бъде становището на гражданите за промяната в състава и функциите на парламента. Предлага се премахването на горната камара Сената в сегашния му вид, за да се облекчи законодателния процес, да се избегне дублирането при обсъждането на законопроектите и осигуряването на по-голяма политическа стабилност в Италия, където през последните 70 години бяха сменени 65 правителства.

Според замисъла Сенатът няма да бъде избираем орган, в него ще влизат представители на областите, както и кметовете на големите градове.

Голяма част от обществото иска подобна реформа, но не по начина, предложен от правителството на Матео Ренци. Критиците на реформата я намират за неграмотна. Недоволни има и сред съпартийците на оглавяваната от Ренци Демократическа партия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във