Банкеръ Daily

Свят

Започна изтеглянето на руските сили от Казахстан

Силите на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), предвождани от Русия, започнаха днес изтеглянето си от Казахстан, предаде Франс прес, като се позова на руското министерство на отбраната.

Силите на военното обединение, в което членуват Русия и още няколко бивши съветски републики, пристигнаха в Казахстан по искане на президента Касъм-Жомарт Токаев, след като казахстанските власти изпитаха затруднения да се справят с безпрецедентните за централноазиатската страна безредици, до които се стигна след демонстрации във връзка с повишаването на цените на газа.

"Утре ще започне организираното изтегляне на миротворческия контингент на ОДКС. Проведох преговори с ръководителите на съответните държави. Използвайки възможността, бих искал да изразя своята признателност на командването на контингента за свършената работа в рамките на тези няколко дни. Самото присъствие на миротворческия контингент на ОДКС в Казахстан, включително в Алмати, изигра много важна роля за стабилизирането на ситуацията в нашата страна", каза вчера Токаев.

По думите му това е имало голямо психологическо значение за пресичането на агресията на терористите и бандитите. "Мисията се оценява като много успешна. Още веднъж изразявам благодарност на колегите си - държавни глави", подчерта казахстанският президент.

Според пресслужбата на Токаев в хода на заседанието на оперативния щаб му е било докладвано, че "благодарение на решението му за насочване в Алмати на допълнителни сили, включително от миротворческия контингент на ОДКС, градът е бил спасен и отвоюван от терористите". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във