Банкеръ Daily

Свят

Започна "голямо отваряне" в Кипър след втория локдаун

Днес е „голямото отваряне” след втория локдаун в Кипър. Страната навлиза във втория етап от облекчаване на коронавирусните мерки с възобновяване на занятията в част от училищата, както и работата на всички обекти за търговия на дребно, предаде БНР. 

След 1 месец „под ключ” днес се отварят всички магазини, търговски центрове и молове. В цялата страна те ще предлагат големи отстъпки, съобщиха от професионалната им асоциация.

В класните стаи се връщат около 70 000 учители и ученици от държавните и частните начални училища, както и от завършващите класове. Те са извън училище от месец и половина, когато излязоха в коледна ваканция.

Отново отварят врати театри, кина, музеи, църкви, но с изисквания за брой посетители.

Разрешават се домашни посещения на до четирима души. 

Остават ограниченията за движение (с два есемеса на ден) и събирания на публични и частни места, както и вечерният час от 21.00 до 5.00 ч.

Всички, които се връщат на работните си места днес, задължително трябва да имат отрицателен резултат от бърз тест за Covid-19. За целта Министерството на здравеопазването организира безплатна национална скринингова кампания. От днес компаниите са задължени да осигуряват ежеседмично тестване на минимум 20% от служителите си. 

В неделя бяха извършени почти 41 000 теста - рекорд от началото на пандемията, от които са установени 115 новозаразени.

Днес в Кипър пристигат първите 7200 дози от ваксината на „АстраЗенека” (Astra Zenecа). Тя ще бъде прилагана без възрастови ограничения. 

През февруари Кипър очаква да получи общо от трите одобрени ваксини близо 100 000 дози. Според здравното министерство напълно осъществима е целта до края на месеца да бъде завършена ваксинацията на хората над 75-годишна възраст и на медицинските специалисти, а до края на март – и на всички над 60 години. Така ще бъде обхванато около 30% от населението. 

До края на миналата седмица в изпълнение на Националния план за ваксинация срещу Covid-19 в Кипър са имунизирани близо 33 000 души. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във