Банкеръ Daily

Свят

Започна годишното поклонение в Мека

Над 2 милиона мюсюлмани пристигнаха по въздух, вода и земя за ежегодния Хадж. Огромното множество се стича в Саудитска Арабия, в най-светите места исляма - Мека. Тази година събитието се провежда при изключителни мерки за сигурност. Около 350 000 души ще се грижат за реда и сигурността. Около 31 000 души ще се грижат за здравето на поклонниците. Сред тях повече от 8680 от заетите са жени.

Ритуалите продължават няколко дни и проследяват последното поклонение на пророк Мохамед в Мека. Поклонниците първо трябва да достигнат състояние на чистота, наречено „ихрам”, което изисква специални дрехи и поведение. Поклонниците се включват в процесии, състоящи се от стотици хиляди души, които се събират в Мека през седмицата на хаджа и изпълняват поредица от ритуали. В поклонението влиза седемкратна обиколка на храма Кааба в обратна на часовниковата стрелка посока, тичане от и до хълмовете Ал-Сафа и Ал-Маруа, пиене от извора Замзам, отиване на платото на планината Арафат и изпълняване на ритуала за хвърляне на камъни по дявола. След това поклонниците бръснат главите си, колят курбан и празнуват Курбан Байрам. 

Ислямът има няколко свещени града – Мека, Медина и Йерусалим, но най-свято е родното място на Мохамед, мястото, от където идва ислямът като религия. Пророкът се преселва (хиджра) от там и се премества в Медина през 622 година. Както и в Медина, в Мека могат да влизат само мюсюлмани. Градът е известен и с това, че мюсюлманите се кланят пред Аллах винаги в посока към Кааба в Мека. Поради големите маси поклонници, които посещават града всяка година, името му е станало нарицателно за място, към което се стремят и събират много хора

Facebook logo
Бъдете с нас и във