Банкеръ Daily

Свят

Започна демонтажът на скелето на парижката Нотр Дам

Днес започнаха дейностите по демонтиране на скелето на стрелата на парижката катедрала Нотр Дам, което се деформира по време на опустошителния пожар през април 2019 г., предаде Франс прес.

Такава операция е малко като положението в ракета преди излитането, правим последна проверка преди утре да дойдат специалистите по работа на големи височини, каза генералният делегат на фондацията "Нотр Дам" Кристоф Русло.

Скелето се състои от 40 000 части с тегло 200 тона, половината от които се намират на над 40 метра височина. То беше поставено за реставрацията на стрелата на готическата катедрала. Скелето издържа на срутването на стрелата в пожара от 15 април 2019 г., но беше деформирано от високата температура.

"Една от ключовите точки е стабилността на свода. Когато всичко приключи, ще бъдем много облекчени, защото катедралата ще е спасена", каза Русло и определи операцията като "много деликатна, много сложна, с немалък риск".

"Възможно е от скелето да паднат някакви отломки и това да отслаби една или друга част от стените на катедралата", обясни той.

Операцията по демонтирането на скелето ще продължи цялото лято.

Светът бе развълнуван от пожара на Нотр Дам и меценати и обикновени хора обещаха дарения за общо над 900 милиона евро за възстановяване на катедралата. Президентът Еманюел Макрон обеща то да се извърши за пет години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във