Банкеръ Daily

Пир по време на короначума

Заплатите на баш шефове в САЩ подминаха седмото небе

Мениджърите на големите корпорации получават средно 320 пъти повече от редовите работници

Намиращият се уж в колапс едър бизнес в САЩ ще компенсира мъките и страданията на главните си изпълнителни директори през пандемичната 2020 г. по такъв начин, че ще си е цяло щастие, ако Чичо Сам не стане жертва на пролетарска революция. Тази прогноза си е наша, но е "стъпила" върху анализ на "Ню Йорк таймс". Според него шефовете на големите корпорации получават възнаграждения, които са средно... 320 пъти по-високи от годишните заплати на редовите работници. За сравнение, през 1989 г. това съотношение е било само 61 към едно. През периода 1978-2019 г. неравенството е придобило наистина уродлив вид, защото компенсациите са нараснали с 14% за обикновените служители и с 1167% за главните изпълнителни директори.

 

Безспорен лидер по заплащане в САЩ е главният изпълнителен директор на "Пейком" - Чад Ричисън, с пакет от 211.13 млн. долара. Следват го главният мениджър на "1 Лайф Хелткеър" - Амир Дан Рубин - със 199.05 млн. долара; бившият шеф на "Т-Мобайл" - Джон Леджър - със 137.20 млн. долара; ръководителят на "Дженеръл илектрик" - Лари Кълп - със 73.19 млн. долара; и управителят на "Хилтън" - Крис Насета - с 55.87 млн. долара.

Особено шокиращ е примерът с круизната компания Norwegian Cruise Line. През 2020 г. тя пусна в принудителен отпуск 20% от служителите си, инкасира загуби в размер на 4 млрд. долара и едва успя да оцелее. Всичко това обаче изобщо не се отрази върху заплащането на главния й изпълнителен директор Франк Дел Рио, което скочи до завидните 36.4 млн. долара. 

Не по-малко любопитен е и случаят с "Боинг", която преживя наистина кошмарна година. Не само заради пандемичните мерки, но и заради двете катастрофи с нарочените за суперсамолети "Боинг - 737 Maкс" и принудителното приземяване на всички машини от тази серия. Ръководството на компанията обяви, че ще се наложи да съкрати 30 000 служители,  и отчете загуба в размер на 12 млрд. долара. Главният й изпълнителен директор Дейвид Калхун обаче е възнаграден с 21.1 млн. щ. долара. 

В хотелската верига "Хилтън", която освободи от работа почти 25% от персонала си и загуби 720 млн. долара, шефът също бе окъпан в злато, защото получи "нищо и никаквите"... 55.9 млн. долара.

За ръководителите, притежаващи огромни дялове в гигантски компании, печалбите са още по-впечатляващи. Осем от десетте най-богати лица на планетата са мъже, основали или управляващи технологични компании в САЩ. Личното състояние на основателя на "Амазон" - Джеф Безос - вече е 193 млрд. долара, а на съоснователя на "Гугъл" Лари Пейдж - 103 млрд. долара.

Тези космически числа са в ярък контраст с положението на уволнените работници, които се редят на опашки пред хранителните банки. Което мотивира сенаторът демократ от Масачузетс - Елизабет Уорън - да предложи нови данъци на свръхбогатите.

Обясненията на "засегнатите"

Когато "Ню Йорк таймс" е поискал коментар от споменатите в статията компании, те са отговорили с графики, официални изявления от членовете на фирмените бордове и изрични изисквания телефонните разговори да не се записват.

Основните тактики за замазване на положението са три:

Първо - не вярвайте на очите си!

Говорител на "Хилтън" е подчертал, че числото в последното сведение за Комисията за ценни книжа и фондови борси не представлява действителното заплащане на Крис Насета, защото хотелската верига е преструктурирала няколко компенсации под формата на акции. Или казано по-конкретно - г-н Насета не си е отнесъл в къщи 55.9 млн. долара, а само 20.1 млн. долара;

Официален представител на "Ей Ти енд Ти" (АТТ), която отчете загуба от 5.4 млрд. долара и съкрати десетки хиляди служители, подчертава, че шефът й Джон Станки е възнаграден само с 21 млн. долара за 2020 г. (срещу 22.5 млн. долара за 2019 година). В действителност обаче той е получил още по-малко - едва 10.4 млн. долара. Останалите 12.1 милиона са в акции, които може никога да не бъдат осребрени.

Второ - много, но можеше и да е повече!

Коментарът на "Боинг" гласи, че г-н Калхун доброволно се е отказал от около 3.6 млн. долара и по този начин е подкрепил компанията по време на пандемията;

А филмовият гигант "Дисни", който загуби 2.8 млрд. долара, дебело подчертава: "Натискът на пандемията върху бизнеса е предизвикал значителна редукция" на заплащането на мениджърите, а изпълнителният председател Боб Айгър, възнаграден с 21 млн. долара, се е отказал от заплата си за по-голямата част от 2020 година".

Трето - така повелява "Теорията за великия човек"!

Дженеръл илектрик" е обяснил в отговор, съдържащ 487 "защитни думи" за пакета от 73.2 млн. долара на шефа си Лари Кълп, че той притежава уникална експертиза да съживи боледуващия индустриален конгломерат. През 2020 г. компанията е излязла на печалба от 5.2 млрд. долара, благодарение на мерките за преструктуриране..., включващи съкращаването на над 20 000 служители.

Веригата "Старбъкс", която определи 14.7 млн. долара за главния си изпълнителен директор Кевин Джонсън, също е сред корпорациите, благоденстващи заради уникалния принос на ръководителя. Компанията завърши 2020 г. с печалба в размер на 930 млн. долара, която е с цели... 75% по-ниска от печалбата през 2019 година.

Има и "щастливи" субекти, натрупали състояния по време на пандемията

Един от тях е Чад Ричисън - основател и главен изпълнителен директор на софтуерната компания от Оклахома "Пейком", чието лично богатство се оценява на 3 млрд. долара и на когото бе определен пакет от възнаграждения за 211 млн. долара. За фискална 2020 г. "Пейком" отчете печалба в размер на 144 млн. долара.

На Джон Леджър - бившия главен изпълнителен директор на "Т-Мобайл" - пък бяха отредени 137.2 млн. долара - награда за осъщественото под ръководството му поглъщане на конкурента "Спринт". Леджър, чието лично състояние нарасна до 3.1 млрд. долара, обеща сделката да "открие" нови работни места, но малко след финализирането й започнаха съкращения. Наследникът на Леджър - Майк Сийвърт, бе почетен със скромните 54.9 млн. долара.

Публикацията на "Ню Йорк таймс" завършва с печалното заключение на Нел Миноу - заместник-председател на инвестиционната консултантска фирма "Велю Едж адвайзърс": "Създадохме тази класа от милионери и милиардери, което не е добре за нашата страна. Те могат да вдигнат надстройка над музей, но това не е инфраструктура, не е средна класа..."

Facebook logo
Бъдете с нас и във