Банкеръ Daily

Свят

Запис доказва намесата на канадския премиер в съдебно дело

Джъстин Трюдо

Бившата канадска министърка на правосъдието разпространи направен тайно аудиозапис от разговор в подкрепа на обвиненията си, че премиерът Джъстин Трюдо е оказал намеса в съдебно дело в Канада, предаде Франс прес.

Джоди Уилсън-Рейбоулд подаде оставка през февруари, след като обвини премиера и приближените му, че са упражнили над нея недопустим натиск и са й отправили заплахи, за да се застъпи пред прокуратурата в полза на компанията Ес Ен Се-Лавален и да не допусне съдебно разследване срещу нея.

Уилсън-Рейбоулд предостави вчера на парламентарна комисия, разследваща този казус, документи, сред които 17-минутния запис от телефонния разговор с високопоставен държавен служител на име Майкъл Уърник.

В него Уърник казва, че Трюдо "ще иска да постигне целите си по един или друг начин" и "иска правителството да направи всичко възможно да избегне загубата на 9000 работни места", колкото са канадските служители на компанията.

Малко след това Уилсън-Рейбоулд отговаря, че разговорът е "абсолютно неподходящ и че това представлява политическа намеса" и "нарушава конституционния принцип за независимост на съдебната власт".

Facebook logo
Бъдете с нас и във