Банкеръ Weekly

Свят

Запазваме отношенията с Лондон и след Брексит

Бойко Борисов и Дейвид Дейвис

България ще запази установените близки отношения с Великобритания и в бъдеще след излизането й от Европейския съюз, каза премиерът Бойко Борисов, след като прие главния британски преговарящ за Брексит Дейвид Дейвис. От особено значение е поддържането на вече създаденото отлично сътрудничество по въпросите на сигурността, посочи българският министър-председател, като отбеляза, че въпреки процеса на Брексит Европа трябва да остане обединена и силна.

Не бе толкова оптимистичен председателят на Европейския съвет Доналд Туск, когато представи проект на насоки за преговорите за бъдещите отношения между Евросъюза и Лондон. Предвид очертаните от Великобритания неприкосновени граници е възможно да бъде сключено само споразумение за свободна търговия и това ще е първото подобно споразумение в историята, което разхлабва, а не укрепва икономическите връзки, заяви Туск в Люксембург.

Ключов елемент от неговите проектонасоки е бъдещото споразумение за свободна търговия с Обединеното кралство, но контурите му все още са неясни. Брексит обаче неизбежно ще доведе до търговски търкания предвид желанието на Великобритания да напусне единния пазар и митническия съюз, предупреждава председателят на Европейския съвет.

"Една държава, която не е членка, да подбира и да смесва (елементи от бъдещото споразумение) е подход, който няма да обсъждаме. Няма да жертваме тези принципи. Това не е в наш интерес",  допълни Туск, имайки предвид желанието на Великобритания да получи привилегирован достъп до единния пазар в някои сектори, но да има различия в други.

В документа не се споменават финансовите услуги, които Лондон иска да включи в споразумението за бъдещите отношения. Но блокът заяви, че Великобритания ще бъде третирана в тази сфера като всяка друга трета страна. Според текста в бъдеще британските финансови фирми ще могат да действат в ЕС по правилата на държавата домакин.

Европейският съюз трябва да предотврати спирането на самолетните полети от и до Обединеното кралство след 29 март 2019-а,  отбеляза още Туск. "Ще направя всичко възможно - посочи той - да предотвратя най-абсурдните последици от Брексит като спирането на полетите. За тази цел е необходимо незабавно да започнем да обсъждаме този проблем".

Преди да се превърне в позиция на Евросъюза, предлаганият от Доналд Туск текст трябва да бъде одобрен на европейската среща на върха на 22 и 23 март в Брюксел.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във