Банкеръ Daily

Свят

Западът осъди в ООН "клането" в Идлиб

Западът остро осъди в ООН "клането", продължаващо в сирийската провинция Идлиб, където Дамаск предприе офанзива, подкрепена от Русия. Междувременно Иран предложи съдействие за намаляване на напрежението между Сирия и Турция, предаде Франс прес.

На среща на Съвета за сигурност на ООН, свикана вчера по спешност по искане на САЩ, Великобритания и Франция, американската посланичка Кели Крафт сподели, че е ужасена от развитието на ситуацията.

"Администрацията на Тръмп осъжда най-твърдо режима на Асад, Иран, Хизбула и варварската, неоправдана военна офанзива на Русия", каза тя.

Редица страни, по-специално европейски, също отправиха призив за действия с цел "оръжията в Идлиб да замлъкнат", както се изрази френският посланик Никола дьо Ривиер.

Подпомагани от съюзни руски войски, силите на сирийския режим превзеха ключов град в провинция Идлиб при настъпление в региона, съпроводено с множество разрушения. Вчера там загинаха 17 цивилни, включително деца, напомня АФП.

ООН е изготвила нов план за хуманитарно подпомагане на провинция Идлиб, за който ще бъдат отпуснати 30 милиона долара, съобщиха агенциите.

Планът е бил представен на заседанието на Съвета за сигурност от заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок.

Лоукок съобщи, че 586 хиляди души са били принудени да напуснат домовете си в Идлиб през последните два месеца. В провинцията не достигат убежища и стоки от първа необходимост, а хора и превозни средства се струпват на опашки по пътищата, опитвайки се да избягат.

"Има спешна нужда незабавно да бъде осигурен постоянен достъп (до зоната), без да се навреди на цивилното население", заяви специалният пратеник на ООН за Сирия Гайр Педешен, цитиран от АФП.

По повод безпрецедентните сблъсъци между сирийската и турската армия в началото на седмицата посланикът на Турция в ООН Феридун Синирлиоглу предупреди, че "всяка военна агресия срещу турски войници ще бъде строго наказана".

"Иран е готов да предложи услугите си с цел да съдейства за политическо решение между Турция и Сирия във връзка със ситуацията в Идлиб", заяви иранският представител в ООН Маджид Тахт Раванчи.

Той уточни, че се очаква Гайр Педешен да посети утре Техеран, за да обсъди теми, засягащи Сирия, включително дейността на Конституционната комисия, целяща да промени основния закон, отваряйки пътя за уреждане на конфликта, започнал през 2011 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във