Банкеръ Daily

Свят

Западът обвини Китай в масови престъпления срещу уйгурите

Постоянният представител на Великобритания в ООН Барбара Удуърд определи ситуацията в китайския Синцзян-Уйгурски автономен регион като "една от най-тежките кризи на човешките права на нашето време".

Западът, воден от САЩ, Великобритания и Германия, обвини Китай в масови престъпления срещу уйгурското малцинство. Това се случи по време на виртуална среща със 152 участници, включително 51 държави, съобщава Асошиейтед прес.

Постоянният представител на Великобритания в ООН Барбара Удуърд определи ситуацията в китайския Синцзян-Уйгурски автономен регион като "една от най-тежките кризи на човешките права на нашето време".

"Доказателства, получени от нарастващ брой достоверни източници, включително сателитни снимки, свидетелствата на очевидци и публично достъпни документи на китайското правителство предизвикват сериозна загриженост", подчерта тя.

Западът има доказателства, че през последните години в лагери в този китайски автономен район са били интернирани около 1 милион души. Повечето от тях са от предимно мюсюлманското уйгурско малцинство. Китайските власти са обвинявани в използване на принудителен труд, системен принудителен контрол на раждаемостта и изтезания,

Пекин разкритикува вчерашната видеоконференция и я нарече "политически мотивирана" и основаваща се на "лъжи".

"Докладите на САЩ и Канада, свързани със Синдзян, са пълни с подправена информация и данни, нямат никаква академична основа и изкривеното съдържание не може да докаже съществуването на "геноцид" в автономния район. Фактически войните на САЩ срещу тероризма причиниха смъртта на голям брой цивилни хора, което трябва да бъде определено като „геноцид“, обяви Пекин.

Според китайските власти след идването на власт на администрацията на Джо Байдън САЩ са продължили политиката спрямо Китай на бившата администрация, "да раздухват въпроса за Синдзян и непрекъснато отправят клевети за индустрията за производство на памук в района".

През март Европейският съюз, САЩ, Канада и Великобритания наложиха санкции на Китай заради нарушаването на правата на уйгурите. Китай отговори като включи 10 европейски политици в черен списък, сред които е и българският евродепутат Илхан Кючук.

Мерките на ЕС са насочени срещу четирима китайски държавни служители, на които ще бъде забранено да влизат в държавите от блока. Един от тях е наказан и с блокиране на имуществото му под юрисдикцията на ЕС. Според държавите от ЕС санкционираните държавни служители са отговорни за „сериозни нарушения на човешките права“ на представители на уйгурското малцинство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във