Банкеръ Daily

Свят

Западът обвини Китай, че финансира кибертерористи

Китай отрича, че носи вина за атаките и твърди, че е против всички форми на киберпрестъпления.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън нападна китайските власти като ги обвини, че защитават авторите на хакерски атаки и вероятно ги финансират. Вашингтон твърди, че Пекин провежда съвместно операции с хакери за изнудване на компании, като поставя сигурността им под заплаха, предаде Асошиейтед прес.

Според тях  Пекин стои зад мащабните хакерски атаки от март срещу пощенската услуга "Иксчейндж" на "Майкрософт". Американският технологичен гигант вече обвини китайска хакерска група, наречена на химичния елемент Хафний. Ударите през март са използвали уязвимост на софтуера, която позволява инсталиране на задни вратички в системата за по-дълбок достъп.

"Безпрецедентна група съюзници и партньори, включително ЕС, Великобритания, Австралия, Канада, Нова Зеландия и НАТО, ще се присъединят към САЩ, за да разкрият злонамерените действия на китайското министерство на сигурността. Те ще обвинят китайското правителство, че използва "престъпни информационни хакери", за да извършва кибератаки в целия свят, понякога "с цел лично облагодетелстване". Ще бъдат разкрити "50 от техните тактики, техники и процедури", обяви представител на администрацията на Байдън в понеделник. 

Китай отрича, че носи вина за атаките и твърди, че е против всички форми на киберпрестъпления.

Facebook logo
Бъдете с нас и във